piątek, 28 stycznia 2011

Okap kuchenny (wyciąg) – sposób produkcji

Okap (okap kuchenny, wyciąg) jest urządzeniem zawierającym w sobie wentylator, które wisi zazwyczaj w kuchni nad kuchenką. Stosuje się go, by poprzez połączenie filtracji z odprowadzaniem powietrza, usunął z powietrza: dym, zapachy unoszące się podczas przyrządzania potraw, ciepło oraz znajdującą się w powietrzu parę. Obecnie wyciągi są już w prawie każdej kuchni, to dzięki nim, nie trzeba już otwierać okien podczas każdej pracy z kuchenką. Praktycznie każdy okap posiada wbudowane oświetlenie (żarowe, fluorescencyjne lub halogenowe), które służy do oświetlenia znajdujących się pod nim palników od kuchenki. Pierwszy okap kuchenny został wyprodukowany w 1937 roku przez firmę Vent-a-Hood.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz