piątek, 17 grudnia 2010

Szynka, to nie do końca szynka

Wędliny, większość z nas je uwielbia. Do niedawna szynka była oznaką luksusu, nie każdego było na nią stać, teraz już coraz więcej osób może sobie na nią pozwolić, to w sumie dobrze, ale czy to, co teraz kupujemy, to faktycznie jest szynka? Obecnie do wszystkich wędlin wstrzykiwana jest solanka, tylko od firmy zależy ile jej tam dodadzą. Producenci chętnie używają tej metody, gdyż dzięki niej z 2kg mięsa są w stanie wyprodukować nawet 2x więcej wędlin. Prezes jednego z największych zakładów produkujących wędliny przyznał, że gdyby nie solanka, to szynki miałyby taki sam smak, to ona zapewnia im unikalny smak oraz kolor. Dlatego czytajmy etykiety, jeśli jest to tylko możliwe, gdyż może się okazać, że w mięsie, które kupimy, tego mięsa będzie tylko kilka %, a reszta to już niestety sama chemia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz