piątek, 17 grudnia 2010

Przebieg produkcji frytek

Frytki (ang. French Fries), to nic innego jak zwykłe ziemniaki, tyle że pokrojone w prostokątne kawałki i smażone na głębokim tłuszczu. Najczęściej jada się je same z solą lub ketchupem, ale coraz częściej stają się też dodatkiem do różnych potraw pieczonych i smażonych. Do smażenia frytek zazwyczaj używa się specjalnych frytkownic, jednak osoby ich nieposiadające, radzą sobie wykorzystując do tego inne naczynia np. garnki lub patelnie. Frytki zawierają bardzo dużo tłuszczu, a co za tym idzie, są potrawą ciężkostrawną. Należy również pamiętać, że w wyniku obróbki termicznej (czyli smażenia frytek na głębokim tłuszczu) powstają znaczne ilości akrylamidu – organicznego związku chemicznego, który jest jedną z przyczyn występowania nowotworów przewodu pokarmowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz