wtorek, 14 grudnia 2010

Cukier – biały zabójca

Cukier, określenie to najczęściej używamy w odniesieniu do cukrów spożywczych, które spotykamy w paczkach na sklepowych pułkach. Najczęściej produkowany jest z trzciny oraz buraków cukrowych, jednak w etapie produkcji rafinuje się go do czystej sacharozy, oczyszczając tym samym z witamin, minerałów i pozostałych substancji odżywczych. Cukry zalicza się do węglowodanów, czyli organicznych związków chemicznych składających się z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Węglowodany są oczywiście potrzebne, gdyż spełniają szereg funkcji, jak np.: hamują krzepnięcie krwi, pełnią funkcję zapasową, budulcową oraz transportową, a także są materiałem energetycznym. Większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez cukru, używamy go do słodzenia napojów czy też przygotowywanych potraw, tym samym konsumując go w zbyt dużych ilościach. Oczywiście zastąpienie go słodzikiem, też nie jest wyjściem. Jednak pamiętać należy, że cukier w tak ogromnych ilościach, które spożywamy, jest naszym wrogiem, powoduje próchnicę zębów, ubytki w szkliwie, wywołuje cukrzycę, jest jedną z przyczyn różnych chorób serca np. nadciśnienia, czy arteriosklerozy, ponadto uszkadza nasze nadnercza, wątrobę oraz trzustkę. Pomyślmy, czy nie pora zacząć go ograniczać i zastępować czymś zdrowszym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz