wtorek, 15 lutego 2011

Syrop klonowy – produkcja

Syrop klonowy jest syropem wytwarzanym z soku z drzew klonu cukrowego, czerwonego lub czarnego. Sok klonowy jest przezroczysty, posiada jednak żółtawe zabarwienie oraz mdły, bardzo słodki smak. Jeżeli na sklepowej półce zauważymy syrop o gęstej konsystencji i ciemnym bursztynowym kolorze, będzie to znak, iż zawiera on bardzo dużo cukru i soli mineralnych. Syrop ten kojarzy się głównie z amerykańskimi naleśnikami – pancakes, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze. Jest bardzo dobrym dodatkiem do lodów, owoców, płatków śniadaniowych i ciast, ale także do warzyw oraz pieczonych lub smażonych mięs i ryb. Główna część światowego syropu klonowego pochodzi z Kanady (w Kanadzie by uznać syrop za klonowy, musi on posiadać minimum 66% cukru, natomiast w Ameryce, prawie każdy produkt, który w znacznej większości nie jest wytworzony z soku klonowego, nie może nosić plakietki „syrop klonowy”).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz