sobota, 19 lutego 2011

Sałata hodowlana – przebieg procesu uprawy

Sałata jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny astrowatych. Spożywa się ją w postaci surowej, najczęściej wykorzystywana jest w sałatkach, kanapkach, hamburgerach, tacos i wielu innych potrawach. Zdarza się, że jest gotowana (np. w kuchni chińskiej, w której łodyga sałaty jest tak samo ważna jak jej liść). Sałata jest rośliną uprawianą w handlu na całym świecie, jest mrozoodporna aż do strefy 6 (czyli w zakładzie gdzie się ją uprawia, temperatura może być na poziomie nawet -23 stopni Celsjusza. Do dobrej uprawy wymaga lekkich, piaszczystych, bogatych w próchnicę, wilgotnych gleb. Jest to jednak opis tradycyjnych metod i warunków, które powinny być spełnione, z racji tego, że popyt na sałatę jest bardzo duży, to wymyślono inne metody, które pozwalają uprawiać sałatę na ogromną skalę. Zapraszam do filmiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz