czwartek, 10 lutego 2011

Ryby – łosoś wędzony

Łososie są rybami dwuśrodowiskowymi, należą do rodziny ryb łososiowatych. Występują w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyckie. Łososie mają niewielkie rozmiary, przeciętnie osiągają od 80-130cm i ważą od 7-20kg. Ryby te są drapieżnikami, w okresie początkowym żywią się głównie skorupiakami planktonowymi i larwami owadów, jednak w miarę rozwoju, zaczynają żywić się mniejszymi rybami oraz skorupiakami. Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różową barwę (kolor ten oficjalnie nazywa się łososiowy). Smak jest dość specyficzny i nawet osoby, które nie przepadają za rybami, przyznają, że jest wyjątkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz