poniedziałek, 7 lutego 2011

Jak produkuje się grille

Grill jest typem paleniska, na którego ruszcie, przy użyciu węgla drzewnego, piecze się potrawy bez użycia tłuszczu. Grille mogą być przenośne (np. na kółkach, wózkach, nóżkach) lub też wbudowane na stałe (jest to często spotykane rozwiązanie u osób, które koło domu posiadają duży ogród) lub też np. w restauracjach. Grille przenośne mają postać otwartych, metalowych mis, do wnętrza których wsypuje się węgiel drzewny, a nad nimi umieszcza się ruszt. Niektóre modele są wyposażone w daszek z kominkiem, który chroni przed deszczem. Na grillu przyrządza się głównie mięsa i ryby, rzadziej ziemniaki czy warzywa. W sklepach znaleźć można także grille elektryczne, jednak nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, gdyż używać je można głównie w pomieszczeniach, a jak wiadomo najlepsze grillowanie jest pod gołym niebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz