sobota, 8 stycznia 2011

Napoje alkoholowe - wino

Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji soku z winogron. Naturalną cechą winogron jest fakt, że mogą fermentować bez dodatków cukru, kwasów, enzymów i innych składników odżywczych. Napój ten produkuje się w procesie fermentacji zgniecionych winogron przy użyciu rożnego rodzaju drożdży (drożdże zamieniają cukry znajdujące się w winogronach w alkohol). Jako, że inne owoce również mogą być poddane procesowi fermentacji (np. jabłka lub jagody), to powstałe w wyniku tego wina nazywa się ogólnie winami owocowymi np. wino jabłkowe, gdyż pojedyncze określenie „wino” zarezerwowane jest tylko dla produktów gronowych. W niektórych krajach występują napoje, które też nazywa się winami, mimo, że ich proces produkcji jest zupełnie inny (np. japońskie wino sake), w tych wypadkach określenie „wino” odnosi się do wyższej zawartości alkoholu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz