piątek, 14 stycznia 2011

Jak w dzisiejszych czasach wytwarza się mąkę

Mąka jest produktem uzyskiwanym w młynie zbożowym, poprzez stopniowe rozdrabnianie (przemiał) ziaren zbóż i odsiewanie otrąb. Mąka przypomina biały proszek, jest głównym składnikiem chleba, który to, jest podstawowym pożywieniem dla większości ludzi na świecie. Ponadto używa się jej do wszelakich wyrobów cukierniczych, a także do produkcji makaronu. Mąka pszenna jest jednym z najważniejszych środków spożywczych w Europie, Ameryce Północnej, Bliskim Wschodzie i Północnej Afryce. Rozróżnia się mąkę pszenną, żytnią, kukurydzianą i in., a w zależności od sposobu zmielenia np. mąkę jasną – pytlową, ciemną – razową. Najlepsze właściwości ma mąka po 1-2 miesiącach od chwili przemiału.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz