niedziela, 23 stycznia 2011

Bajgle, sposób wytwarzania pieczywa w czasach teraźniejszych

Bajgle są rodzajem pieczywa, tradycyjnie formowane są na kształt pierścienia, a ich wielkość raczej nie przekracza rozmiarów dłoni. Wyroby te często posypuje się makiem lub też sezamem, bardzo popularne jest także mieszanie ciasta z rodzynkami. Z racji tego, że jest to żydowskie pieczywo, to właśnie w tych miastach, gdzie społeczność żydowska jest bardzo liczna, cieszą się największą popularnością. Podobnie jak pozostały produkty piekarnicze, taki i bajgle dostępne są w wersji świeżej lub mrożonej, a także w różnych wariantach smakowych. Wyroby te są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie oraz Wielkiej Brytanii. Według danych AIB (American Institute of Baking), w roku 2008, supermarkety w samych Stanach Zjednoczonych sprzedały ponad 142 mln bajgli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz