sobota, 25 grudnia 2010

Sztućce – sposób powstawania

Sztućce są nieodzownym elementem każdej kuchni, wchodzą w skład zastawy stołowej. Są to przedmioty, które ułatwiają nam przygotowanie potraw, a następnie ich jedzenie. W skład sztućców wchodzą: łyżeczki (np. do kawy lub herbaty), łyżki stołowe (np. do zupy), widelce, noże, pałeczki, chochle oraz szpatułki. Jeśli idzie o wygląd, to jest pełna różnorodność, od prostych metalowych, po bogato zdobione, a nawet ręcznie malowane. Tradycyjne, dobre jakościowo, sztućce wykonuje się ze srebra (stąd też np. w USA mówi się na sztućce „srebra”). Od XIX wieku, jako tańszego zamiennika używało się srebra elektrolitycznego, natomiast obecnie większość sztućców produkowana jest ze stali nierdzewnej. Ponadto produkuje się także sztućce plastikowe, które często można spotkać w barach, na biwakach, czy też w samolotach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz